Urnen

U kunt bij mij terecht voor de meest uiteenlopende handgemaakte urnen, of u op zoek bent naar een ingetogen urn of een vrolijk urn, een mooie babyurn, een kinderurn of een bijzondere urn voor een volwassene, het zijn altijd unieke urnen en als u wilt maak ik een persoonlijke urn aan de hand van uw wensen. Mijn urnen van keramiek zijn over het algemeen alleen geschikt voor binnen en meestal is de maat niet geschikt voor de hele as van een persoon. Tegenwoordig verdeelt men de as vaak in meerdere kleine urnen, of men strooit een gedeelte uit op een plaats met mooie herinneringen. Op aanvraag kan ik echter wel een grotere urn maken, of een urn voor buiten. Het is ook mogelijk om zelf een urn te maken in mijn atelier of met een groepje elk een kleine urn te maken voor een dierbare.

 

Op zoek naar een persoonlijke urn
Het uitkiezen van een urn doe je niet even tussen de bedrijven door. Het is immers de laatste rustplaats van je dierbare. Een urn is een unieke gedenkplaats waar je jouw dierbaarste herinneringen een plaats kunt geven. Om zo’n persoonlijke keuze te maken struin je misschien het hele internet af, of je gaat af op de raad en ervaringen van anderen. Maar om tot een keuze te komen moet je de tijd nemen, ideeën laten bezinken, brainstormen, er een nacht over slapen of hulp vragen aan familie of vrienden. Het is in ieder geval een keuze waar je de tijd voor moet nemen.

Een keuze waar ik je graag bij zou helpen als mijn werk je aanspreekt. Op deze site kun je kiezen uit de urnen die al klaar zijn, maar niet alles staat op mijn site en misschien heb je vragen die niet beantwoord worden op deze site. Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek
Tijdens een bezoek aan mijn atelier, of tijdens een video gesprek, kunnen we samen jouw wensen zo helder mogelijk maken. Door te vertellen over de overledene en door aan te geven wat je wel en niet mooi vindt, komt er al pratend een idee voor een urn tot stand. In mijn atelier zijn voldoende voorbeelden aanwezig om het materiaal, de vormen en de kleuren te kunnen beoordelen. Heb je iets in gedachten of heb je een eigen tekening of schets, of heb je een voorbeeld voor het ontwerp, ook hier is het belangrijk alle mogelijkheden te bespreken. Een urn kopen doe je tenslotte niet zomaar.

Ik zelf denk soms; Hoe mooi is het als ik een urn in opdracht mag maken… Hoe mooi is het om iemand te begeleiden in het keuze proces. Want hoe vertel je aan een ander wat je in je gedachten hebt. Als jij het hebt over blauw, dan denk ik misschien aan een andere kleur blauw dan jij en heb ik waarschijnlijk een heel ander gevoel bij die kleur blauw dan jij. En zo is het ook bij vormen en maten. De kunst zal dus zijn om zo goed mogelijk te begrijpen wat iemand verwacht. Het uitleggen van de mogelijkheden is dan ook weer een kunst op zich, en dat samen met mijn ambachtelijk werk, maakt dat elke urn de tijd en aandacht krijgt die ze verdient.

Waar moet je rekening mee houden
Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden bij het ontwerp van een urn. Het voornaamste is de omgeving waar de urn geplaatst wordt. Mijn urnen zijn met name geschikt voor in huis, in de tuin zou kunnen als ze op een speciale manier gebakken worden, maar tijdens een vorst periode kan keramiek stuk vriezen als er ergens water tussen kan komen. Een andere voorname keuze is het formaat van de urn. Wanneer je de volledige as van een persoon wilt bewaren in de urn, moet deze 3 – 3,5 liter inhoud hebben. Het kleinste formaat, de mini-urn, is geschikt voor 0,25- 0,5 liter. Daartussen in maak ik urne in alle maten. Door gebruik te maken van enkele kleinere urnen, kunnen meer familieleden een deel van de as bewaren, of kun je een gedeelte van de as uitstrooien.

De kosten van een urn
De prijs van een urn kan uiteenlopen van € 50,- tot € 500,- Dit is afhankelijk van de afmeting, maar ook van het model, de decoratie, de afwerking en de glazuur. Verder kan de urn worden afgehaald of tegen betaling opgestuurd. U kunt de as zelf overhevelen, maar ik wil u daar ook met alle liefde mee helpen.

Het vullen van de Urn
Het vullen van de urn kan gedaan worden door de uitvaartbegeleider, door het crematorium, of je kiest er voor het zelf te doen. Als je bij mij een urn koopt ben ik altijd bereid te helpen bij dit moment. Er zijn mensen die er niét bij willen zijn als het gebeurd en er zijn ook mensen die er een speciaal moment van willen maken. Dit is een heel persoonlijke keuze. Wat heb je nodig om een urn te vullen?

Om te beginnen een groot vel wit papier om de as op te vangen voor het geval je morst. Verder een stevige plastic zak van het goede formaat om de as in te doen en een tie-rip om deze dicht te maken. Een schroevendraaier om de asbus van het crematorium open te maken.

Een grote lepel of schepje om de as over te hevelen, eventueel met behulp van een trechter, houd er rekening mee dat de as een beetje kan stuiven. Let op, tussen de as zit het crematie- of as-steentje, dit mag natuurlijk mee in de sierurn, maar kan ook een andere bestemming krijgen. Tot slot kan de urn verder opgevuld worden met verpakkingsmateriaal zodat de aszak niet kan bewegen. En dan wordt de urn gesloten. Om te zorgen dat de urn in de toekomst altijd te heropenen is raad ik aan om de deksel te verlijmen met transparante siliconenkit als de urn voor binnen is en met transparante polymax als de urn voor buiten is. Zo kan de urn vrij gemakkelijk met een scherp mesje worden open geneden mocht dat nog ooit nodig zijn

Mijn verhaal
Aan tafel tijdens het eten met mijn gezin gaf ik aan dat ik even geen idee had wat ik in mijn atelier moest gaan doen. Bij wijze van grap zei een van mijn kinderen, ”Maak maar een urn voor jezelf”. Dat zette me aan het denken en aan het werken. Ik begon aan een werkstuk en tijdens het werken krijgen mijn gedachten de vrije loop. Zo maakte ik een urn voor mezelf en had ik allerlei ideeën voor het maken van meer urnen. Hoe mooi zou het zijn een aandenken te mogen maken voor een dierbare. Toen ik op Google ging zoeken wat er te koop is zag ik vaak een eenheidsworst, overal het zelfde voor heel veel geld. Dat gaf me de moed om mijn ideeën te gaan uitwerken. Elk mens is anders, elk mens heeft een andere smaak en een ander gevoel bij het afscheid van een dierbare. Dat geeft me de ruimte om op alle

manieren mijn creativiteit de vrije loop te laten. Ingetogen of uitgelaten, vrolijk of sober, kunstzinnig of eenvoudig, alles mag. Met dit project hoef ik me dus nooit meer af te vragen wat zal ik eens gaan maken, de enige vraag is: “Hoe zal ik de volgende urn vorm geven”. Ik hoop dat mijn werkstukken hun weg vinden naar de juiste personen en hoe mooi zou het zijn als ik een urn in opdracht mag maken…