Wil je meer weten over een workshop bij JB Keramiek
Hier een woordje vooraf

Omdat er veel verschillende mensen komen, mensen die al heel veel weten van keramiek en mensen die nooit een stuk klei in de handen hebben gehad, wil ik hier een korte uitleg geven.

Klei is er in heel veel verschillende soorten en kleuren. Tijdens de workshop werken we met wit bakkende klei. Klei geeft over het algemeen geen blijvende vlekken in kleding, maar als jij je kleren wil beschermen mag je een schort mee brengen.

Ieder mag een werkstuk gaan maken naar eigen inzicht. Ik heb wat beeldmateriaal om inspiratie op te doen, maar van te voren zelf bedenken wat je wilt maken kan ook heel leuk zijn. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden o.a. via “Pinterest”.

Als je met klei gaat werken moet je een paar dingen weten.

Klei kun je op veel manieren bewerken. Je kunt boetseren, je kunt lappen of repen uitrollen en daar iets van maken, je kunt met rolletjes iets opbouwen en je kunt een mal gebruiken. (Er zijn maar een beperkt aantal mallen aanwezig.)

Bij het werken met klei is het belangrijk dat er geen luchtbellen in de klei komen. Als dit zou gebeuren knapt het werk in de oven kapot. Als er werken in de oven stuk gaan kan ik daar helaas niets aan doen, dat is het risico van de kunstenaar.

Tijdens de workshop maak je dus een werkstuk dat in de oven past. Als het klaar is moet het ongeveer 10 dagen drogen. Om een werkstuk te kleuren, te decoreren of te glazuren zijn er twee mogelijkheden, namelijk glazuur of engobe. Glazuur is een soort glaslaagje, dit wordt pas aangebracht nadat het werk voor de eerste keer gebakken is op 950 °C, na het glazuren gaat het werk voor de tweede keer in de oven op 1080°C. Engobe is een papje van gekleurde klei en moet op ongebakken maar droog werk aangebracht worden. Daarna wordt het werk voor de eerste keer gebakken en zou er alsnog een transparante glazuurlaag overheen kunnen voor het voor de tweede keer gebakken wordt.

In de prijs van de workshop zit het bakken altijd inbegrepen. Het glazuren kun je zelf in een vervolg workshop doen, of je laat het door mij doen. Als ik het voor je doe kost dit € 10,- excl. glazuur.

De kosten van de glazuur zelf reken ik voor elk werkstuk apart uit, omdat dit erg afhankelijk is van de gekozen glazuren en de maat van het werkstuk, hier zit veel prijsverschil in en kan variëren van € 1,- tot € 5,- of voor een groot werkstuk zelfs € 10,- of € 15,-

De tijd die verstrijkt tussen de workshop en het moment dat je het werkstuk af kunt halen kan ik niet precies van te voren aangeven, het duurt ongeveer een maand, omdat het afhankelijk is van hoe ik een oven kan vullen. Ik laat per mail weten als werkstukken kunnen worden opgehaald.

Ik doe mijn best jullie werkstuk door het hele proces te leiden, maar ben niet verantwoordelijk voor werkstukken die tijdens dit proces stuk gaan, hoe jammer ook, soms gaat het fout. Natuurlijk streef ik er naar om iedereen een mooi aandenken te geven aan deze workshop.