Blog Archives

29 december 2021 - Reacties uitgeschakeld voor Mijn tweede blog

Mijn tweede blog

In die zelfde periode maakte ik een beeld met een doorsnede van ongeveer 10 cm en 20 cm hoog. Dit beeld was veel massiever. Het ging stuk tijdens het bakken omdat er lucht in zat.

Het is dus heel belangrijk om klei zo goed te kneden dat er geen luchtbellen in komen. Bij een beeld van deze omvang is het gevaar van lucht die er per ongeluk in komt natuurlijk groot, vandaar dat het bij dit soort werkstukken beter is om het uit te hollen.

De eerste keer dat ik een beeldje dat ik gemaakt had moest uithollen vond ik dat heel spannend. Je hebt tenslotte een mooi afgewerkt werkstuk en dat moet je om het uit te kunnen hollen door gaan snijden. Dit moet op het moment dat het werk al iets is aan gedroogd maar nog nat genoeg is zodat je het weer goed aan elkaar kunt maken.

Les 5

2 oktober 2007

  • De resten klei van de vaas had ik in een natte doek gedraaid en daaromheen een natte dweil en vervolgens in een plastic zak bewaard.
  • Toen ik dit na twee weken weer uitpakt waren de worsten nog goed zichtbaar.
  • Na de eerste bewerking van kneden en rollen met de zware deegrol zaten er nog luchtbellen in de klei.
  • Na een tweede bewerking van kneden en rollen had ik weer een homogene klei massa die geschikt is om opnieuw te gebruiken.

Dus….klei werken die stuk gaan, maar ook klei die droog wordt terwijl je zit te werken, klei die je weg schraapt als je een werkstuk maakt, kortom alle stukjes klei die droog zijn bewaar je, en als je een redelijke hoeveelheid bij elkaar hebt maak je het vochtig genoeg om het weer goed te kunnen kneden.

Soms gaan werkstukken tijdens het droogproces stuk, maar kun je ze nog wel herstellen. Zoals ik in het eerste blog al liet zien kun je een werk dat niet goed aan elkaar gehecht is en tijdens het drogen stuk gaat nog herstellen zolang het nog niet gebakken is.

Een andere belangrijke les die ik in mijn begintijd leerde is dat je klei beter niet massief kunt afwerken. Ik had voor ik naar de academie ging al enkele beeldjes gemaakt en na enkele lessen mocht is die op school bakken, zoals het beeldje “moeder en kind” dit is een klein beeldje met een doorsnede van ongeveer 8 cm en zo’n 15 cm hoog. Het dikste deel is maximaal 6 cm. Het bakken van dit beeldje is goed gegaan.

 

In die zelfde periode maakte ik een beeld met een doorsnede van ongeveer 10 cm en 20 cm hoog. Dit beeld was veel massiever. Het ging stuk tijdens het bakken omdat er lucht in zat. Het is dus heel belangrijk om klei zo goed te kneden dat er geen luchtbellen in komen. Bij een beeld van deze omvang is het gevaar van lucht die er per ongeluk in komt natuurlijk groot, vandaar dat het bij dit soort werkstukken beter is om het uit te hollen.

De eerste keer dat ik een beeldje dat ik gemaakt had moest uithollen vond ik dat heel spannend. Je hebt tenslotte een mooi afgewerkt werkstuk en dat moet je om het uit te kunnen hollen door gaan snijden. Dit moet op het moment dat het werk al iets is aan gedroogd maar nog nat genoeg is zodat je het weer goed aan elkaar kunt maken.

Onderstaande foto’s laten zien hoe het werkstuk er uitziek na het boetseren, gemaakt van één stuk klei. Je ziet hoe ik het werkstuk heb doorgesneden voordat het hoofd klaar was. Ik heb met een zogenaamde draaimirette de klei weggehaald uit het binnenste deel van het beeldje. Vervolgens heb ik het beeldje weer in elkaar gezet. Dit door de raden in te krassen en in te strijken met kleislib dat werkt als een soort plaksel. De zogenaamde littekens moeten dan nog secuur worden weggewerkt. Toen ik het beeldje helemaal klaar had heb ik nog een keer het hoofd en zijn schouders en rug doorgesneden.
Dat ik na het uitholen ook weer in elkaar heb gezet en de littekens heb weggewerkt. Uiteindelijk heb ik dit beeldje afgewerkt met speciale Racu glazuur en gebakken in een speciale Racu oven.

Soms is het handiger een werkstuk niet te boetseren, maar al vanaf het begin te zorgen dat het hol is. Dit kun je goed zien bij de foto’s van de muis die ik ooit voor mijn nichtje maakte. Dit werkstuk heb ik opgebouwd met verschillende technieken, zoals uitrollen voor de oren en de voetzolen, worstje voor de voeten en de benen, banden voor de buik en een mal van een halve bol voor het hoofd. Zo zie je maar dat alle technieken die je leert van pas komen.

Volgende keer zal ik nog meer vertellen over verschillende technieken.

Published by: Jet Bidlot in Keramiek Lessen

Comments are closed.